70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОТРЯД ПЛАВАЩИ СРЕДСТВА И СЪОРЪЖЕНИЯ

Sep 25

Снимка 1На 25 септември 2015 г. военно формирование 34590 – Бургас /ОПСС – Отряд плаващи средства и съоръжения/ от състава на военноморска база – ВМС тържествено отбеляза 70-та годишнина от основаването си.  

Преминало през множество трансформации в своето съществуване, формированието започва пътя си като пристанищна рота през 1945 г. към база Бургас, съставена от водолазен взвод и пристанищен взвод. Следващите години формированието се развива и в него се включва взвод бонови прегради и подразделение охрана на рейда в Созопол. През 1950 г. формированието за охрана на рейда – Бургас (ОХР) е в състав: група спомагателни катери, бонови прегради, водолазна служба и рейдов пост. Първия командир на тогавашният отряд за охрана на рейда е лейт. Хаим Декало.

През 1966 г. формированието е посетено от първия космонавт в света Юрий Гагарин, който с катер от 96-ти отделен дивизион за охрана на рейда плава до устието на река Ропотамо.

Празникът започна с военен ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. На тържеството присъстваха командирът на военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, командири на военните формирования, дислоцирани в ПБ Бургас, ветерани и близки. Командирът на формированието капитан ІІІ ранг Димитър Стоянов поздрави личния състав, благодари им за професионализма и готовността да посрещнат всяко предизвикателство.

Със заповед на командира на военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков бяха наградени отличили се военнослужещи. Комодор Чубенков благодари на ветераните за отличната служба и  пожела на личния състав висок войнски дух и все така всеотдайно да работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на Р България.