• Image 1
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5
 
 

Продължава наситеното с много задачи и упражнения тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили – „ЧЕРНО МОРЕ 2024”.

Екипажите на кораби от състава на Флотилията изпълняват свойствените си задачи в рамките на разиграния сценарий на учението, съвместно с родовете сили на ВМС и другите видове въоръжени сили.

Действията по учебната обстановка са насочени към отработването на въпросите по морска сигурност и защита на суверенните права на държавата в националните ѝ морски пространства.

Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и сформирания за учението щаб на оперативното съединение.

 

Специализиран екип от Военноморските сили беше активиран днес, 4 юни, след получен сигнал за предмет, оприличен на безпилотно летателно средство,  открит върху скалите в района на село Камен бряг.  Военнослужещите от ВМС извършиха оглед с помощта на безпилотен летателен апарат и обследваха на място открития предмет. Установено е, че това не е боен дрон и към него няма прикрепен боеприпас.

Военнослужещи от състава на специалните сили на ВМС с алпийска подготовка извлякоха  падналия дрон от скалите и го транспортираха при стриктно спазване на мерките за безопастност.

Специализираният екип от състава на ВМС действа по сигнал на МВР и разпореждане на началника на отбраната.

 

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2024”, което е планирано за времето от 3 юни до 7 юни 2024 г. в националните морски пространства на Република България.

Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и има за цел да усъвършенства придобитите способности на щаба и силите на флотилията за планиране, подготовка и управление на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.

В учението участват бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, дислоцирани във военноморските бази в Бургас и Варна.

Усилията са насочени към усъвършенстване на уменията по прилагане на стандартни оперативни процедури за организиране на дейността на щаба на флотилията за командване и управление на подчинените сили при изпълнение на бойни задачи на море; провеждане на тактически действия от родовете сили в различни условия на обстановката, както и взаимодействието с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

 

На 2 юни 2024 г. в град Варна се проведе военен ритуал по повод тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 148-та годишнина от смъртта на поета-революционер.

В ритуала пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от Военноморска база Варна и венценосци от военно формирование 38010.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на военните моряци.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.

 

Днес, 31 май 2024 г., в Пункт за базиране Варна, с тържествен ритуал беше чествана 20-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео”.

На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков, командири на военни формирования, офицери от Щаба на флота, ветерани и гости.

За проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения с предметни награди и грамоти бяха наградени военни моряци, служещи на кораба.

Командирът на дивизион кораби със спомагателно назначение капитан І ранг Калин Караколев благодари на офицерите, старшините и матросите, които служат на кораба, за труда, желанието и стремежа за овладяване на сложната техника и връчи награди на заслужилите.

Командирът на кораба капитан III ранг Георги Мирчев изказа благодарност на всички свои подчинени за ежедневните им усилия в обслужването на сложния спасителен комплекс, както и за достойната им моряшка служба в състава на командвания от него екипаж.

 

Делегация от национални военни представители в Съюзното командване по операциите на НАТО, които на 30 и 31 май 2024 г. са на посещение в България, посетиха Варна и се срещнаха с Командването на Военноморските сили.

Такива мероприятия се домакинстват на ротационен принцип от съюзниците два пъти в годината. На 27 и 28 май, непосредствено преди пристигането в София, домакин на делегацията беше Румъния.

По време на визитата в Адмиралтейството, гостите бяха посрещнати от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, след което присъстваха на брифинги, представени от офицери от Командването и Щаба на флота.

Беше представена информация за актуалната обстановка по сигурността в Черноморския регион, анализ на заплахите и обзор на дейностите по ограничаване на породените от това рискове. Гостите бяха запознати с приноса на българските Военноморски сили към общите усилия за гарантиране на сигурността на съюзниците и перспективите за тяхното развитие.

По-късно делегацията посети Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Археологическия музей на Варна.

 

Днес 23 май 2024 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас, се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на почит към загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци. Отец Стилян от храм „Св. Никола“ на град Черноморец, отслужи  панихида в памет на загиналите моряци.  В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, припомни  събитията довели до гибелта на военноморските миньори през 1916 година, през 1942 година на нос Акин и военните моряци от торпедоносец „Смели” през 1943 година.

Сред официалните гости на събитието бяха о.з. вицеадмирал Минко Кавалджиев, о.з. контраадмирал Димитър Ангелов, о.з. контраадмирал Георги Мотев, о.з. контраадмирал Симеон Цеков, кметовете на град Созопол и град Черноморец – господин Тихомир Янакиев, господин Росен Деспов, кметът на село Атия господин Румен Димитров,  близки и роднини на загиналите. Венци и цветя в памет на загиналите военни моряци, бяха поднесени от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов,  роднини на загиналите моряци, официални гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас.

Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин в град Черноморец. Под звуците на корабна сирена, на катер от състава на Военноморска база Бургас във водата бе спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на признателност към загиналите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносец „Смели”.

Близките на загиналите военни моряци, благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са забравени.

 

В периода 21-23 май 2024 г. във Фарнбъроу, Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия се проведе ежегодната конференция “Combined Naval Event 2024”.

В нея взеха участие повече от 2000 души от над 70 страни, представители както на военноморските им сили, така и на отбранителната индустрия.    Основният акцент на конференцията беше поставен върху развитието на военноморските сили и новите технологии, свързани с тяхното използване.

В събитието участва и изнесе брифинг капитан I ранг Петър Димитров, заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите.

 

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер с бордови номер 221 забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец „Струма“ е задействан със задача да разузнае миноподобния обект.

На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип „КПМ“, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

 

На 9 май 2024 година в град Варна, по повод 79-та годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа, се проведе ритуал за полагане на венци и цветя пред Портал-паметника на Осми Приморски полк.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от Свързочното формирование на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, прие строя на почетния караул.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва.

По-късно пред сградата на Община Варна тържествено бяха издигнати националното знаме, флага на Европейския съюз и на Община Варна.

На тържествените церемонии присъстваха кметът на Община Варна господин Благомир Коцев, областният управител госпожа Андрияна Андреева, председателят на общинският съвет господин Христо Димитров, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.