Министърът на отбраната Николай Ненчев даде висока оценка на провеждащото се военноморско учение „Бриз 2016“

Jul 15

DSC_6073„Военнослужещите се справиха отлично и в много добър синхрон с нашите съюзници. Всички присъстващи се убедиха в способностите на Военноморските сили.” Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 15 юли, по време на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“, което се проведе в акваторията на Бургаския залив. Той изказа благодарност на участващите в учението за отличната организация, добрата координация и проявения професионализъм.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев изтъкна изключителната значимост на двадесетото по ред национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”, в което участват  повече от 1700 души личен състав. Той подчерта, че тази интензивност не е нито повишена, нито намалена, а постоянна по своя характер през последните 10 години. Контраадмирал Петев акцентира също така върху факта, че Военноморските сили остават верни на традицията на всеки “Бриз” да има по нещо ново, като в случая ударението бе поставено върху синхронизацията на действията на военния и невоенния компонент, особено, когато става въпрос за противопоставяне на конвенционални и неконвенционални заплахи от хибридно естество. Той изказа своята увереност, че посредством решителността на Военноморските сили, както и упорството и честта на българските моряци, целите и задачите в това отношение ще бъдат реализирани, за да може България да разчита на своето българско море и ВМС успешно да защитават морския суверенитет на страната.

Пред представителите на медиите министър Ненчев припомни, че през тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. „Надяваме се още в рамките на годината да финализираме разговорите и да имаме сключен договор, за да можем да усвоим първите 80 млн. лв. за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба“, каза още министърът на отбраната.

На ВИП-деня на „Бриз 2016“ присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

Гостите наблюдаваха изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, ликвидиране на последици от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, спасяване на човек от водата от вертолет и други действия от динамичния показ.