ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2016”

Jul 08

емблема Бриз 2016От 8 юли до 17 юли 2016 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2016 година). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони които са обявени своевременно.

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2016” ще вземат участие ВМС на Гърция с патрулен катер „GRIGOROPOULOS”, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA”, ракетна корвета „LASTUNUL” и миночистач „ALEXANDRU AXENTE”, ВМС на Турция с подводницата „ANAFARTALAR”, ракетния катер „ATAK” и патрулен катер „TEKIRDAG”, ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-3C ORION, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с три кораба: турския спомагателен кораб „C.G.HASAN PASA”, турския минен ловец  „EDINCIK” и испанския минен ловец „TURIA”.

Общо в учението ще участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на Р.България и изброените по горе държави, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Двадесетият “Бриз” през 2016 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2016” се  включват Областна администрация Бургас, Община Бургас, Български червен кръст, Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура”, Главна дирекция Гранична полиция”, Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението”, ОД на МВР – Бургас, Дирекция “Национална система 112”, Изпълнителна агенция “Морска администрация”, Регионална здравна инспекция – Бургас, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, МБАЛ – Варна към ВМА, Пристанище Бургас”- ЕАД, “Поддържане чистотата на морските води” АД, Басейнова дирекция – Черноморския район, „Бургас Таг Сървис” ООД, „Бон Марин интернешънъл” АД, МБАЛ Бургас АД, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция в отговор на криза и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Верни” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на последиците от терористичен акт – борба с пожар на борда на кораб в пристанище, съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора, както и ограничаване на петролен разлив на море.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2016”.  Офицер, провеждащ учението и директор на Щаба за контрол е капитан І ранг Никола Каранов – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света.

По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.    

По време на  учението „Бриз 2016” се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения БРИЗ.

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.

За предприемане на мерки срещу разрастване на несигурността в целия регион Съветът за сигурност на ООН приема резолюция даваща мандат за операция за Морска сигурност в отговор на криза.

 Фактическите действия по време на националното военноморско учение “Бриз 2016”, се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия:

На 10 юли /неделя/ 2016 г.

– от 09.00 ч. до 16.00 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в Спортна зала кв.”Меден рудник”,  по плуване в открит басейн в Морска градина и теглене на въже на Пристанище Бургас.

– от 13.00 ч. до 18.00 ч. чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 11 юли /понеделник/ 2016 г.

– командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Бургас и кмета на град Бургас.

– от 12.30 до 13.15 часа е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби в Културен център „Морско казино” зала „Петя Дубарова”.

На 15 юли /петък/ 2016 г. от 09.00 до 14.30 часа, от борда на фрегата „Верни”, гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море:

 – „Ликвидиране на последиците от терористичен акт – борба с пожар на борда на кораб в пристанище Бургас”.

– „Операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море”.

– „Спасяване на човек от водата от вертолет.”

– „Ограничаване на петролен разлив на море”.

– „Отразяване атаки на въздушен противник (ПВО на кораба)”.

– „Провеждане на проверка на кораб”.

– „Атака на подводница от ПУГ с използване на противоподводни бомби”.

– „Артилерийска стрелба от вертолет по морска цел”.

– „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море”.

– „Отразяване на асиметрични атаки на море (FIAC)”.