ПРОВЕДЕ СЕ МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ТЕМА „МИННА ВОЙНА”

Jun 22

picture 109

още снимки

На 21 и 22-ри юни 2016 година военноморска база – ВМС бе домакин на международен семинар на тема „Минна война”. Семинарът бе организиран от Института по металознание към БАН, Военноморските сили на Република България и Военноморски изследователски център за надводна война на САЩ.

Целта на семинара е Института по металознание да представи своята дейност в областта на отбраната и разработените от тях системи. Семинара бе открит от тримата съорганизатори  контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, председателя на БАН – академик Стефан Воденичаров и водещия американската делегация Джеймс Робинсън.

От Военноморските сили бяха представени доклади касаещи модернизацията на противоминните способности на ВМС и миналото и бъдещето на морското минно оръжие и военноморската противоминна борба. От страна на института по металознание беше представена дейността на института по металознание и центъра по хидродинамика – Варна. В допълнение бяха представени системи хидроакустични системи и морски мини, разработени от института по металознание. От американска страна беше представена дейността на Военноморския изследователски център за надводна война на САЩ, неговите научно-изследователските разработки и технически възможности в областта на минното оръжие.

Участниците положиха цветя на Мемориалния комплекс в Пункт за базиране Бургас в памет на загиналите военни моряци и посетиха църквата Свети Мина. Вторият ден посетиха фрегата „Дръзки” и базов миночистач „Шквал”, дислоцирани в ПБ Бургас и остров Света Анастасия.