65 ГОДИНИ ДИВИЗИОН КОРАБИ СПОМАГАТЕЛНО НАЗНАЧЕНИЕ

Jun 03

Снимка 1Днес 03 юни 2016 г. на тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна бе отбелязана 65-та годишнина от създаването на  Дивизиона кораби спомагателно назначение.

На тържеството присъстваха началникът на щаба на Военноморска база ВМС – капитан І ранг Георги Пенев, представители от Командването на ВМС, командването на Пункт за базиране Варна, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, ветерани и гости.

По случай празника бяха наградени офицери, старшини и матроси от името на командира на ВМС, командира на базата и командира на дивизиона кораби спомагателно назначение.

Дивизионът осигурява бойната подготовка на корабите на море. Водолазните групи обезопасяват и унищожават невзривени и опасни боеприпаси и морски мини. Корабите от дивизиона осигурява полетите на авиацията над море, участват в организирането и провеждането на ракетни и артилерийски стрелби, помагат за възстановяването на нормалния плавателен режим в определените зони за плаване, осигуряват гребно-ветроходни регати и състезания.