ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ЧЕСТВАХА 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

May 06

Снимка 1Празничните мероприятия по случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия във Военноморските сили започнаха с Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на корвета „Решителни” на Морска гара – Варна, на фрегата „Горди” Морска гара – Бургас и на всички кораби на ВМС.

В град Варна на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър участваха във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови бойните знамена и представителните части. След което се проведе шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, където бе отслужена заупокойна молитва и с военен ритуал бяха положени венци и цветя.

В град Бургас се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас. По – късно на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас беше отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас от Сливенския Митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква. След приключването му представителните блокове участваха в ритуал по даряване на мощите на Свети Георги – Победоносец от манастира Ксенофонт, Света гора на православните християни в град Бургас и литийно шествие до храм „Света Богородица”.

Корвета „Решителни” във Варна и фрегата „Горди” в Бургас бяха отворена за посещение от гражданите и гостите на двата града.