МЕРОПРИЯТИЯ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПО СЛУЧАЙ 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

May 04

По случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони както следва:

Варненски гарнизон

Град Варна

5 май 2016 г. 

От 20.15 часа – включване на празничното осветление на корвета „Решителни” на Морска гара – Варна.

06 май 2016 г.

От 08.45 часа – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на корвета „Решителни” на Морска гара – Варна.

От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните знамена и представителните части.

От 10.40 часа ще се проведе шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС.

От 11.00 часа ще се проведе заупокойна молитва и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

От 10.00 до 16.00 часа – на Морска гара Варна корвета „Решителни” ще бъде отворена за посещение от гражданите и гостите на града.

Бургаски гарнизон

Град Бургас

5 май 2016 г. 

От 20.15 часа – включване на празничното осветление на фрегата  „Горди” на Морска гара – Бургас.

06 май 2016 г.

         От 08.45 часа – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата „Горди”.

         От 10.00 до 16.00 часа – На Морска гара – Бургас фрегата „Горди” бъде отворена за посещение от гражданите и гостите на града.

         От 10.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас.

         От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас, от Сливенския Митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква.

         От 11.50 часа – ритуал по даряване на мощите на Свети Георги – Победоносец от манастира Ксенофонт, Света гора на православните християни в град Бургас и литийно шествие до храм „Света Богородица”.