СЪВМЕСТНА ТРЕНИРОВКА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ И ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ”

Apr 10

Снимка 1На 10 април 2016 г. в акваторията на Бургаския залив се проведе съвместна тренировка на сили и средства от Военноморските сили и Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море.

От Военноморски сили в тренировката участваха фрегата „Дръзки”, вертолет AS 565 MB Panther, два моторни катери и надуваеми лодки с твърдо дъно. Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас се включи в съвместните действия с гранично-полицейски кораб и надуваема лодка с твърдо дъно.

От борда на фрегата „Дръзки”  тренировката наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова,  вицепремиерът Томислав Дончев. министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, директорът на главна дирекция „Гранична полиция”, командващият на СКС и командирите на видовете въоръжени сили, заместник-министри, директори на агенции и дирекции, представители на държавната и местната власт от региона.

„ Това е поредното успешно учение, по време на което сами станахте свидетели колко добри са координацията и синхронът с Гранична полиция“, каза министър Николай Ненчев и изказа благодарността си към военнослужещите и служителите на МВР за денонощния им труд. Той подчерта, че се полагат всички усилия, за да се действа превантивно по отношение на евентуалното засилване на миграционния натиск и припомни, че вече бяха проведени срещи между него и министрите на отбраната на Румъния, Македония, Сърбия и Гърция.  „ Разбрахме се да обменяме информация, търсим партньорство и добросъседство. Нашата политика е миролюбива и тези усилия дават резултати“, заяви министър Ненчев. След приключването на съвместната тренировка той връчи на командира на фрегата  „Дръзки “ капитан II ранг Георги Савов  знак на Министерството на отбраната, като посочи, че това е израз на неговата признателност към всички участвали в демонстрациите военнослужещи.

По време на тренировката военните моряци и служителите от „Гранична полиция” отработиха взаимодействието по обмена на информация и реагиране при евентуално откриване на непозната цел от бреговите системи за наблюдение.

„Реалните действия”  започна вертолет AS 565 MB Panther, който осъществи полет до района за опознаване на целта. След като получиха необходимите данни, в тренировката се включиха фрегатата „Дръзки” и гранично-полицейският кораб, които проведоха действия за предотвратяване пресичането на морската граница и недопускане свалянето на лица от борда на „рибарския кораб-нарушител”.

През втората част от тренировката беше отработен учебен епизод по „оказване помощ на хора, търпящи бедствие и провеждане на гранично-полицейски процедури”, включващ действия по откриване на лодка, пълна с хора, изпаднали в бедствено положение, извеждането им от лодката и качването им на борда на кораба.