Продължава българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”

Feb 25

Снимка 1На 24 февруари корабите, участващи в българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016” напуснаха пристанище Бургас и извършиха преход до районите за провеждане на учението.

Действията на море започнаха с провеждане на операция по превеждане на кораби през предварително проверен за отсъствие на морски мини район.

Корабите от съединението на море проведоха сериали от плана на учението: противодействие и отразяване на атаките на малки бързо движещи се цели, стрелба по надводни цели, предаване на товари между корабите на море и предаване на товари по вертикален способ с участието на вертолет AS 565MB „Panter” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”, обследване на фарватери за наличие на морски мини и провеждане на специализирани противоминни действия в зададени райони.

В епизода участваха българските рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков” и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров”, румънския миночистача „AXENTE”, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българския базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец  ESPS „TAMBRE”.

Днес 25 февруари учението продължава с провеждане на противоминни действия от кораби от състава на корабното съединение и съвместни учения между фрегата „Смели” и флагманският кораб на Втората постоянна противоминна група на НАТО „HASAN PASHA”.