Продължава участието на базов миночистач „Шквал” във Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО

Jan 29

1На 24 януари 2016 г. корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО, в чийто състав е базов миночистач „Шквал” от българските Военноморски сили, застанаха в пристанище Чанаккале.

В базови условия (в пристанището) личният състав на кораба участва в организиране на охраната и отбраната на корабите при престоя им в пристанище. Командирите на кораби от групата проведоха официални срещи с командира на Пункт за базиране Нара, кмета на град Чанаккале и областния управител.

На 27 януари 2016 г. корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО напуснаха пристанището и преминаха проливната зона Чанаккале, свързваща Егейско с Мраморно море. Проведоха се съвместни учения и тренировки по контрол на корабоплаването, сигнални и радио учения, тактическо маневриране, приемане и предаване на поща и леки товари на ход. Проведени бяха противоминни операции в района на залив Ердек.

В групата освен базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец  ESPS „TAMBRE”. Днес 29 януари 2016 г. корабите застанаха в пристанище Ердек.