Базов миночистач „Шквал” ще проведе 45 дневно задгранично плаване в Егейско, Йонийско и Черно море

Jan 13

още снимкиНа 13 януари 2016 г., в пункт за базиране Бургас на военноморска база – ВМС се проведе ритуал по тържествено изпращане на базов миночистач „Шквал” от състава на дивизион миночистачни кораби на 45 дневно задгранично плаване. 

Екипажът на базовия миночистач ще се включи от 14 януари до 27 февруари 2016 г. във Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО /SNMCMG 2/ и ще изпълнява съвместни действия за обследване на морски райони за безопасно корабоплаване в Егейско, Мраморно и Черно море .

От 22 до 27 февруари 2016 г. базов миночистач „Шквал” съвместно с Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО ще участва в българо-румънското военноморско учение „Посейдон 2016”, което ще се проведе в акваторията на Черно море.

Приветствия към командира на кораба капитан ІІІ ранг Йордан Йорданов и 47 членния екипаж и пожелания за безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи поднесе началникът на щаба на военноморска база – ВМС капитан І ранг Георги Пенев.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа от базов миночистач „Шквал”.