Във Военноморските сили откриха учебната 2016 година

Jan 11

Снимка Варна 1 На 11 януари 2016 година с тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване беше открита учебната 2016 година във военните формирования на Военноморските сили.

В Пункт за базиране Варна строят беше приет от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На ритуала присъстваха кмета на град Варна Иван Портних, кмета на район „Одесос” Георги Недев, вицеадмирал от запаса Димитър Павлов. В словото си командира на ВМС контраадмирал Митко Петев отбеляза: „През 2016 година усилията ще бъдат насочени към надграждане на постигнатото, а не повторение на наученото. Ще осъществяваме адаптивно обучение в зависимост от поставените задачи и приоритети. През настоящата година ще обърнем особено внимание на повишаване на нивото на подготовка, както индивидуална, така и колективна, което е елемент на изграждане на необходимите отбранителни способности.”

Военните моряци бяха поздравени от вицеадмирал Румен Николов.

Военният ритуал по откриването на учебна 2016 година продължи с обявяването на заповед на командира на ВМС и връчването на „Идентификационен знак на флагмански старшина от ВМС на Р. България”. Контраадмирал Петев връчи отличителните знаци на флагманските старшини на дивизион патрулни кораби, дивизион кораби със спомагателно назначение и на Пункт за базиране – Варна.

Свещеници  от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха водосвет за здраве и успехи.

На строевия плац в Пункт за базиране Бургас в присъствието на контраадмирал от запаса Георги Мотев – главен директор на главна дирекция „Аварийно спасителна дейност” – Варна, к.д.п. Станимир Николов – директор на дирекция „Морска администрация” – Бургас, г-н Хари Шехинян – началник на отдел „Спасителни средства” към дирекция „Морска администрация” – Бургас, контраадмирал от запаса Симеон Цеков – началник на сектор „Военно почивно дело” в отдел югоизточен „ВК и ВПД” – Бургас, капитан І ранг от запаса Милан Миланов – председател на областния СОСЗР – Бургас се проведе военен ритуал за откриване на новата учебна година.

След тържественото издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване, комодор Мален Чубенков – командир на военноморска база – ВМС поздрави военнослужещите и изрази своята увереност в успешното изпълнение със поставените задачи през настоящата 2016 година. Той подчерта, че учебната година започва изключително динамично: „След няколко дни изпращаме базов миночистач „Шквал” в 40 дневно задгранично плаване. Екипажът на базовия миночистач ще се включи във втората постоянна противоминна група на НАТО – SNMCMG 2 и ще изпълнява съвместни действия за обследване на морски райони за безопасно корабоплаване в Егейско и Йонийско море. От 22.02. до 27.02.2016 г. базов миночистач „Шквал” съвместно с втората постоянна противоминна група на НАТО се включват в българо-румънското военноморско учение „Посейдон 2016”, което ще се проведе в акваторията на Черно море.”

Военният ритуал по откриването на новата учебна 2016 година продължи с обявяването на заповед на командира на ВМС и връчването на „Идентификационен знак на флагмански старшина от ВМС на Р България”. Комодор Мален Чубенков връчи отличителните знаци на флагманския старшина на военноморска база – ВМС, на флагманските старшини на дивизион патрулни кораби, дивизион миночистачни кораби и на Пункт за базиране – Бургас.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успехи през новата 2016 година.

След приключване на мероприятията на строевия плац военните формирования проведоха показни занятия на елементи от бойната подготовка, която е динамичен процес, насочен към усъвършенстване на уменията на военните моряци за изпълнение на поставените им задачи на море и се провежда във военноморската база в рамките на учебната година.

В Пункт за базирана Бургас

От борда на базов миночистач „Шквал”, гостите и представителите на средствата за масова информация наблюдаваха епизоди по борба с възникнал пожар на борда на моторен катер „Колокита”, противопожарен кораб „Ахелой” оказа помощ при гасене на пожар на бедстващ кораб, моторната лодка на фрегата „Дръзки” и спасителен катер „Надежда” от ИА „Морска администрация” – Бургас спасяваха бедстващи хора във вода. Противопожарен кораб „Ахелой” извърши буксировка на моторен катер „Колокита”. Показните занятия завършиха с отработване на епизод по борба с нахлуваща вода на базов миночистач „Шквал”, където екипажа на кораба, съвместно с водолази от водолазен катер „Форос” от състава на отряд плаващи средства и съоръжения запушиха „пробойната”.

В Пункт за базиране Варна

На корвета „Решителни” с командир капитан III ранг Трифон Митишев се проведе учение по борба за живучест на кораба.

Между фрегата „Смели” с командир капитан II ранг Борислав Великов и корвета „Бодри” с командир капитан III ранг Иван Йорданов се извърши предаване на леки товари и поща по траверзен способ.

Водолазната група от спасителен кораб „Протео” с  командир капитан III ранг Николай Данаилов извърши практическо водолазно спускане за обследване на акваторията на Пункт за базиране Варна с цел осигуряване на безопасността на корабите и катерите и като елемент от превантивните  действия за борбата с диверсионната и терористична заплаха.

На танкера бункеровчик ”Балчик” с командир капитан – лейтенант Станислав Щилионов се проведе учение по гасенето на пожар предизвикан от  лесно запалими течности. В учението се отработиха съвместни действия по борбата с пожар, като участие взе личен състав от пострадалия кораб, противопожарната служба на военно формирование 32140  с личен състав и два противопожарни автомобила и  аварийно-спасителна група от намиращия се в непосредствена близост учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”.  Използват се стационарните системи за гасене на нефтопродукти и преносни противопожарни средства – помпа-цистерна на пожарен автомобил „Мерцедес” (АКТРОС) с лафетен струйник.

На минен ловец „Цибър” се демонстрира използването на подводния  управляем апарат „ПAП-104” служещ за идентифициране и унищожаване на морски мини. Дейността на апарата се осигурява от водолази от корабната водолазна група. С тези свои способности  корабът е един от най-модерните от този клас в Черно море.

Вертолет „Пантер” от авиобаза „Чайка” и борден спасител – водолаз от Школата за водолази към дивизиона кораби със спомагателно назначение, извършиха спасяване на бедстващи хора във водата и транспортирането им до вертолетната площадка в Пункта за базиране.

Моторен катер „Хаджи Димитър” извършва буксировка на аварирал катер по килватерен способ и буксировка на борд.