Богоявленски водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена

Jan 05

На 6-ти януари 2013 г. – Богоявление (Йордановден) – от 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Варна, непосредствено след  Богоявленската литургия, ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с представители на Българската православна църква и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Румен Николов – командир на Военноморските сили.

Благославянето на частите и бойните знамена ще се извърши от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 165 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до 1-ва буна,  където ще се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.