Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена бе отслужен в гарнизоните Варна и Бургас

Jan 06

04На 6-ти януари 2016 г. (Свето Богоявление и Йордановден) бе отслужен Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена в гарнизоните Варна и Бургас

В град Варна на площад „Св.св. Кирил и Методий”, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, военните формирования от Военноморските сили 26800 и 36940  и военно формирование 52860 от Военновъздушните сили.  

След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад “Св. Св. Кирил и Методий” до Морската градина, където на Алеята на Възрожденците пред паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 168 години от рождението му.

Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.

На ритуалите присъстваха кмета на град Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, народни представители от Варненски регион в 43-то Народно събрание, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи, правителствени и неправителствени организации.

 

В град Бургас на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на общината се извърши  водосвет на бойните знамена и представителните части от гарнизон Бургас от Негово Високо преосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий и Бургаското духовенство в присъствието на официални гости, граждани и гости на град Бургас. В ритуала взеха участие представителни части от военните формирования от гарнизон Бургас, представители на областния и общински съвети на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва” Бургас, ветерани. Строя бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков. 

След благославянето на знамената шествие се отправи към моста в Морската градина, където смелчаци скочиха в морето за спасяването на кръста.

 Пред бюст-паметника на Христо Ботев се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 168 г. от рождението му. В ритуала участваха представителен блок от военноморска база – ВМС, официални гости и граждани на града.