СЛЕД УЧАСТИЕ В УЧЕНИЕТО „TRIDENT JUNCTURE’15” ФРЕГАТА „ДРЪЗКИ” СЕ ВКЛЮЧИ ОПЕРАЦИЯ „ACTIVE ENDEAVOUR” В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Nov 13

Снимка 1След като на 6 ноември 2015 г. завърши участието си в най-мащабното учение на НАТО от 2002 г. до сега „TRIDENT JUNCTURE’15”, българската фрегата „Дръзки” премина под оперативното управление на Съюзното военноморско командване (MARCOM).  В изпълнение на плана за действие на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG 2), командвана от контраадмирал Клайн от ВМС на Германия, корабите от състава на групата (германската фрегата „Хамбург”, турската фрегата „Явуз” и фрегата „Дръзки”) посетиха пристанище Картахена в Кралство Испания.

По време на престоя в пристанището от 7 до 8 ноември се проведе предпоходна подготовка за изпълнение на предстоящите задачи, попълнени бяха запасите на корабите и се състояха работни срещи с офицери от германската фрегата „ Хамбург” и турската фрегата „Явуз”.

След снемането си от пристанище Картахена на 9 ноември, фрегата „Дръзки” продължи с изпълнението на задачи в подкрепа на операция „Active Endeavour” в Средиземно море. Корабите  проведоха стрелба по морска цел, отработени бяха сериали по отразяване атаките на симулиран въздушен, надводен и подводен противник, комуникационни учения и се усъвършенства подготовката на море.

По време на учението, на 10 и 12 ноември, фрегата „Дръзки” ръководи действията на групата (SNMG 2) при провеждане на сериали по отразяване атаките на симулиран надводен и подводен противник, комуникационни учения, стрелба с леко стрелково оръжие, управление на кораба при аварийни условия.

В периодите, заделени за мероприятия по план на командирите на кораби, бяха изпълнявани корабни учения по борба за живучест и управление на кораба при излизане от строя на материална част.

Предстои посещение на военноморска база Акзас в Република Турция, след което фрегата „Дръзки” ще извърши преход през проливната зона до пункта за постоянно базиране Бургас.