Навършиха се 118 години от създаването на цитаделата на Военноморските сили на България

Nov 13

Снимка 1На 12 ноември 2015 г. се навършиха 118 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция.

Мероприятията, с които военните моряци отбелязват годишнината и празника на Пункт за базиране Варна, който е правоприемник на базата, започнаха преди повече от месец с провеждането на спортни състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже. В тях участваха отбори на военните формирования от състава на военноморска база-ВМС, дислоцирани във Варна, от формированията на ВМС и от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

На 10 ноември 2015 г., след финала и на последната оспорвана надпревара, командирът на Пункта за базиране капитан І ранг Георги Георгиев награди победителите в отделните спортни дисциплини и им връчи награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.

Благодарение на дългогодишното плодотворно сътрудничество с ръководството и екипа на Фестивалния и конгресен център, на 10 ноември във фоайето на центъра беше открита фотоизложба под надслов „Ежедневието на военните моряци”, съдържаща над 80 фотографии, запечатали моменти от  работата  и живота на моряците.

На 12 ноември в концертната зала на Военноморския клуб се състоя Офицерски бал. Да засвидетелстват своето уважение към труда и достойната служба на офицерите от формированието, както и да се насладят на изпълненията на оркестрантите от Представителния духов оркестър, бяха дошли адмирали, бивши командири на Военноморската база и на Пункта за базиране, много гости  и офицери от военните формирования, дислоцирани в гарнизон Варна.

Днес, 13  ноември 2015 г., в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, на който бяха тържествено вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване.

Преди началото на ритуала моряците посрещнаха вицеадмирал Румен Николов, който от 2006 до 2009 г. е бил командир на Военноморска база Варна.

Заедно с него на празника присъстваха контраадмирал Митко Петев, представители на местната и държавна власт, адмирали и офицери от запаса, командвали през годините базата и пункта за базиране, офицери от  командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона.

По случай празника, със заповеди на  командира на Военноморските сили и командира на Пункт за базиране Варна бяха наградени отличили се с висок професионализъм и успехи през годината военнослужещи и цивилни служители.

Вицеадмирал Румен Николов връчи „Плакет на началника на отбраната” на командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев.

Военния ритуал завърши с преминаване на личния състав в тържествен марш.