Навършиха се 103 години от създаването на първите флотски структури за наблюдение на българските морски пространства

Oct 16

Снимка 1На 16 октомври 2015 г. в района на военно формирование 32300 – Варна беше тържествено отбелязана 103-та годишнина от създаването на семафорно-наблюдателната служба по черноморското ни крайбрежие. Рождената дата на тази служба – 11.10.1912 г., е приета за празник на формированието.

Военният ритуал започна с посрещането на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и тържествено вдигане на националното знаме. Със заповеди на контраадмирал Петев и на командира на военното формирование капитан ІІ ранг Йордан Стефанов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати в бойната подготовка и безупречно изпълнение на функционалните си задължения.

Редом до офицерите, старшините и матросите бяха застанали и ветерани, служили през годините по наблюдателните постове, изграждали материалната база и съхранявали традициите на едно от най-старите флотски формирования.

Своето уважение към труда и достойната служба на военнослужещите и цивилните служители, носещи денонощните вахти и дежурства, осигуряващи нормалното функциониране на системата за наблюдение, изразиха присъстващите на празника гости – кметът на район „Аспарухово”, командири на военни формирования от ВМС, представители на спомоществувателите на формированието – организации и фирми от региона. Свещенослужители от Българската православна църква отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

За всички гости командването на военното формирование организира демонстрации на възможностите на „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановката на море. Те имаха възможността да разгледат и музейната сбирка, която проследява историята на наблюдението на морските пространства през годините от началото на миналия век до наши дни.

Семафорно-наблюдателната служба по нашето Черноморие е административно-щатно узаконена със Заповед по Черноморския флот №170/11.10.1912г. ( тази дата е официално приета за празник на в.ф.32300 през 1999 г.). С приближаването на Балканската война, пред военния ни флот много остро стои въпросът за защитата на крайбрежието от евентуален противников морски десант. Наред с различните мерки за засилване  на отбранителните възможности по черноморското ни крайбрежие, като засилване на бреговата артилерия и поставянето на минни заграждения, командването на Флота взема мерки за организирането на семафорно-наблюдателна служба.

На 01.06.2008 г. действащите сили за брегово наблюдение по черноморското крайбрежие са обединени в едно поделение, подчинено на Щаба на ВМС. Така, за първи път в историята, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в единна структура, която става приемник на славните традиции на създадената през 1912 г. семафорно-наблюдателна служба.

На 01.07.2011г. официално беше открита „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановката на море в Морски оперативен център (МОЦ) и в Национален военен команден център (НВКЦ).