Празнуват военните моряци от Отряда противоминни кораби

Oct 15

Снимка 1Днес, 15 октомври 2015 г., с военен ритуал беше отбелязана 45-та годишнина от създаването на Трети дивизион тралчици, чийто правоприемник е Отрядът противоминни кораби, дислоциран в Пункт за базиране Варна.

На пирса на военното формирование се построиха офицерите, старшините и матросите, които служат сега в екипажите на военните кораби, а редом с тях бяха застанали и много военнослужещи от запаса – ветерани, благодарение на чийто себеотвержен труд и достойна служба през годините, дивизионът заслужено е вписан в историята като едно от водещите поделения на българския военен флот.   Военните моряци, започнали кариерата си на тралчиците в дивизиона, са ценени професионалисти, а някои от служилите там офицери достигат в професионалното си развитие до отговорни длъжности в командните структури на Военноморските сили и Българската армия.

Ритуалът започна с тържествено вдигане на флага, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване на корабите. В своето слово по случай празника командирът на отряда капитан ІІ ранг Петър Димитров припомни накратко най-важните моменти от историята на формированието и благодари на своите подчинени за постигнатите от тях през годината високи резултати в подготовката и успешното изпълнение на поставените задачи.

Със заповеди на командира на Военноморските сили, командира на военноморска база-ВМС и командира на военното формирование бяха наградени отличили се военнослужещи.

В своето приветствие контраадмирал Митко Петев поздрави с празника всички бивши и настоящи войни от дивизиона и отряда, като изрази и своята увереност в доброто бъдеще на формированието и на противоминните ни сили.

Гостите имаха възможност, след края на военния ритуал, да разгледат корабите от отряда и да срещнат и разговарят в неформална обстановка, по време на организираната от командването на отряда „Среща на поколенията”, с много от бившите си командири, подчинени и колеги.

Дивизион тралчици е създаден на 30 септември 1970 г., с издигането на българския военноморски флаг на първите два новополучени кораба проект “257 ДМЭ”. С постигнатото през годините личният състав на дивизиона потвърждава, че е достоен наследник на славните бойни традиции на миночистачните подразделения, които по време на двете световни войни унищожават минните заграждения на противника, а в следвоенните периоди прочистват териториалните ни води.

След 2012 г. Отрядът противоминни кораби в Пункт за базиране Варна се явява пряк наследник на 3-ти дивизион миночистачни кораби и продължава да бъде ковачница на противоминни специалисти за Военноморските ни сили.

И през настоящата година командирите и екипажите демонстрираха високото ниво на своята подготовка с успешно проведените тактически учения, както и с ежегодното бойно тралене по северното ни Черноморско крайбрежие.
          Минен ловец „Цибър” участва в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015”, на което корабът премина успешно сертификация съгласно методиката на НАТО за оценка на военноморски единици – MAREVAL. С това корабът е готов да се включи в операции на Алианса или в състава на постоянните противоминни корабни групи на НАТО.

Днес Отрядът противоминни кораби продължава да дава своя значителен принос в усилията за осигуряване на безопасно плаване на кораби в българските морски пространства, осигурявайки им „Чисти и безопасни фарватери”.