Фрегата „Верни” ще участва в учение PASSEX в международни води в западната част на Черно море

Oct 12

         На 13 и 14 октомври 2015 година българските Военноморските сили ще участват в съвместно учение от типа PASSEX в международни води в западната част на Черно море. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

          От българска страна ще участва фрегатата „Верни” с командир капитан II ранг Павлин Петков. От американска страна ще участва ескадреният миноносец USS „Porter”. От румънска страна ще участват 2 кораба – фрегатата ROS „Regina Maria”  и корветата ROS „Contraamiral Horia Macellariu”. От турска страна ще участва фрегатата TCG „Turgutreis”. В учението ще се включи и украинската фрегата „Hetman Sahaydachniy”.

          Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

          По време на учението ще се отработят елементи по контрол на корабоплаването, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка и операция по търсене и спасяване.