СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УНИЩОЖИХА РЪЧНА ГРАНАТА Ф-1

Sep 24

Снимка 1На 24.09.2015 г. около 08.20 ч. е получен сигнал от НССП тел.112 (ОД на ОУПБЗН) до оперативен дежурен на ОСС, че мъж е намерил ръчна граната в ж.к. „Владислав Варненчик”- II микрорайон („Кайсиева градина”) гр. Варна, зад блок № 227 в градинката срещу „Дом на камиона”.

По искане на областния управител на гр. Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, на 24.09.2015 г. към 11.30 ч. на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на формированието е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов и взривчик -главен старшина Милен Желязков. Медицинското осигуряване е осъществено от цивилен служител Катя Лачкова- Неделчева.

В 11.50 часа след огледа е установено, че гранатата е Ф-1 с детонатор, но без горната част на УЗРГМ (игла, пружина, шплент и скоба).

След траспортиране, взривяването й е извършено на гарнизонното стрелбище в гр.Долни чифлик в 13.20 ч., при пълно спазване на мерките за безопасност.