Военните моряци участват в Национално учение с доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия – „КРАЙМОРИЕ – 2015”

Sep 11

Снимка 1В дните 09.09. – 12.09.2015 г. в местност „Крайморие” край град Бургас се провежда Национално учение с доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия – „КРАЙМОРИЕ – 2015”, в което участват над 130 доброволци от Доброволни екипи за реакция при бедствия (ДЕРБАК), аварии и катастрофи и Младежки авариен екип (МАЕ). 

Учението се провежда в национален мащаб с привличане на доброволни екипи на БЧК, действащи в различни направления и представители от различни правителствени и неправителствени организации.

Партньори в учението са представители на структурите в Бургас на МВР, „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Гранична полиция”, представители на Държавна агенция за бежанците, медицински катер от състава на военноморска база – ВМС в пункт за базиране – Бургас и представители на Гражданско военно сътрудничество към Сухопътни войски;

Създаден е сценарий, в който след възникнало земетресение в региона на кв. „Крайморие” доброволчески екипи на БЧК и партньори извършват  издирване и спасяване на пострадали след земетресение и наводнение, оказване на първа медицинска и психологическа помощ, психо-социална подкрепа, евакуация на пострадали, търсене на изгубени в пресечена местност, регистрация и издирвания, организиране на взаимодействието между екипите на БЧК с партньорите, развръщане на пунктове и устройване на лагери за приемане на пострадалите.

Командирът на военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков поздрави участниците в учението за ентусиазма, безкористността и сърцатостта, с която работят и се обучават и благодари на организаторите за доброто взаимодействие между военноморските сили и БЧК през годините. Началникът на Щаба на вмб – ВМС изнесе брифинг пред участниците на тема: „Търсене и спасяване на море”.

Планирано е участие на моторен катер „Колокита” от състава на военноморска база – ВМС в Пункт за базиране – Бургас да участва в епизода от учението по приемане на бедстващи на борда на катера, евакуация, транспортиране по море и стоварване на спасените на брега.