СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УНИЩОЖИХА ДВА ОПАСНИ БОЕПРИПАСА

Sep 10

Снимка 1На 08.09.2015 г. около 13.05 ч. е получен сигнал от тел.112 (ОД на ОУПБЗН) до оперативен дежурен на ОСС, че мъж е извадил от морето детонар, който бил развил от морска мина във водата в района до местност “Фичоза”, хижа “Ветеран”.

По искане на областния управител на гр. Варна положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС на 09.09.2015 г. към 09.00 ч. на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на формированието е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов и взривчик главен старшина Милен Желязков. Медицинското осигуряване е осъществено от главен старшина Пламен Ангелов.

След огледа на открития предмет, той е класифициран, като механично, запално, ударно устройство за морска бойна мина от неустановен образец.

След траспортиране, взривяването му е извършено на гарнизонното стрелбище в гр.Долни чифлик при пълно спазване на мерките за безопасност.

 

На 09.09.2015 г. групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с ръководител майор Стойчо Драганов, след получен факс от Областния управител на област Бургас и положителна резолюция на Началника на отбраната, извърши разузнаване, извличане и унищожаване на открит от инспектор Красимир Костов от РУП – гр. Средец 76 мм. артилерийски снаряд, силно корозирал с деформиран взривател в местността „Каиш баир”, северно от с. Драчево, общ. Средец, обл. Бургас.  

След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха снаряда като опасен боеприпас – 76 мм. зенитен артилерийски осколочно-фугасен снаряд с взривател, който е силно корозирал и не подлежи на транспортиране.

На 09.09.2015 г. 76 мм. снаряд беше унищожен на място с отцепване на района и спазване на мерките на безопасност.