Във Варна и Бургас военните моряци участваха в тържествата по случай 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Sep 07

Снимка 1 ВарнаТържествените прояви по случай 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, във Варна започнаха от площад „Независимост”.

Да почетат паметта на строителите на съвременна България и на всички, които са защитавали Родината, бяха дошли представители на държавната и местна власт, на много институции, неправителствени организации, граждани и гости на Варна. Сред официалните гости бяха областния управител Стоян Пасев, кмета на града Иван Порних, народни представители от 43 Народно събрание, командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирите на военни формирования от гарнизон Варна, офицери от Щаба на Военноморските сили.

В 10.30 ч. беше дадено начало на поклонението пред паметната плоча на Княз Александър Батемберг на сградата на Държавния архив.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев прие строя на почетния караул, след което бяха поднесени венци и цветя. На площада, в изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС, прозвуча „Шуми Марица” – маршът, с който българските войници са тръгвали в защита на Отечеството.

Общоградското шествие по централните улици на града беше поведено от Представителния оркестър и почетния караул.

Пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” беше отслужена заупокойна молитва от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Венци и цветя на признателност бяха положени от името на Областна администрация Варна, Община Варна, Военноморските сили, народни представители от 43 Народно събрание, Варненската и Великопреславска митрополия, много институции, организации, ветерани и граждани.

Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул и оркестъра в тържествен марш пред паметника.

 

По повод 130-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в град Бургас пред сградата на общината се проведе тържествен ритуал.

Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, бе приет от началника на гарнизон Бургас комодор Мален Чубенков – командир на Военноморска база – ВМС след което тържествено бе издигнато Националното знаме.

Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.

На тържествената церемония присъстваха областния управител Вълчо Чолаков, кмета на град Бургас Димитър Николов, представители на държавната и местна власт.