Военноморските сили празнуваха заедно със варненци

Aug 15

Снимка 1На 15 август 2015 г. военните моряци, заедно с всички жители и гости на Варна, отбелязаха празника на града – Голяма Богородица, който е и храмов празник на Катедралата „Свето Успение Богородично”.

След края на тържествената литургия, на площада пред храма се проведе тържествена церемония за издигане на националното знаме, флага на Европейския съюз и флага на Варна, в която участваха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, офицери от Щаба на флота и командири на военни формирования от гарнизона.

В литийното шествие около храма, поведено от носената на ръце от матроси храмова икона на Света Богородица и от Представителния духов оркестър на ВМС, се включиха депутати, министри, представители на държавната и общинската власт, командването на ВМС, много граждани и гости на Варна.

При посещението си във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров”, министър-председателят на Република България беше посрещнат с официални почести от почетен караул и Представителния духов оркестър. По-късно премиерът разгледа виртуалния навигационен тренажор на училището.