64 години от създаването на Дивизион миночистачни кораби

Aug 14

Снимка 1На 14 август 2015 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас беше отбелязана 64-та  годишнина от създаването на Дивизион миночистачни кораби.

На 18.08.1951г. българският Военноморски флот получава четири трални кораба – два морски тралчика (проект 254) и два рейдови тралчика (проект 253), с което се поставят основите на днешното военно формирование 18360, наследник на миночистачната рота – Созопол. Първи командир на дивизиона е капитан І ранг Иван Добрев.

След като прие строя, началникът на щаба на военноморска база – ВМС капитан І ранг Георги Пенев поздрави личния състав, като им пожела висок боен дух и все така упорито и неуморно да работят за утвърждаване авторитета и  престижа на Военноморските сили на България.

На празничната церемония присъстваха много близки и роднини на членовете на екипажите на корабите от дивизиона. Командирът на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите и техните семейства с празника, благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи и им пожела да се борят за чисти фарватери както в истинското, така и в житейското море, с думите: „Дивизионът с дървени кораби и железни моряци има перспективи и в бъдеще.”