ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НАВЪРШИХА 136 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

Aug 09

Снимка 1На 8 и 9 август 2015 г. бе кулминацията на тържествените чествания, посветени на 136-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

В събота от 18.00 ч., в зала 1 на Фестивален и конгресен център въ варна, се състоя тържествено събрание, посветено на празника. В своето слово командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев отбеляза най-значимите постижения на военните моряци през годината, благодари за неуморния труд и вложените усилия на военнослужещите и цивилните служители и изрази своята увереност в успешното изпълнение на поставените пред флота задачи.

Приветствие към ВМС от името на президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили поднесе контраадмирал Георги Фиданов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов със свои заповеди наградиха военнослужещи и цивилни служители за отлично изпълнение на задълженията, проявена висока отговорност и инициативност и във връзка със 136-та годишнина на ВМС.

В празничната концертна програма със свои изпълнения участваха певците и танцьорите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, както и момичетата и момчетата от варненския „Балет Мелади”.

В неделния ден, от 08:55 ч. на Морска гара Варна, се проведе ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от ВМС. Тържествения ритуал изпълниха фрегата „Горди”, фрегата „Смели” и минен ловец „Цибър” от Военноморска база – ВМС.

Веднага след това бе военният ритуал за производство в първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

На ритуалите присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, висши офицери от Българската армия, военнослужещи от ВМС и техните близки, представители на държавната и местна власт, ветерани и много граждани.

След ритуала за присвоявяне на първо офицерско звание и „полета” на  курсантските фуражки, жителите и гостите на град Варна разгледаха трите кораба, застанали на Морска гара Варна.

Също в неделя, но в следобедните часове, на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас, военнослужещи от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, участваха в церемония по официалното откриване на Европейското първенство по ветроходство – клас 420 и клас 470 за младежи. В церемонията участва и Представителният духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов.

Официални гости на церемонията бяха кметът на община Бургас г-н Димитър Николов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, директорът на Пристанище Бургас ЕАД г-н Диян Димов, граждани и гости на града.