Фрегата „Смели” се завърна от участие в учението Sea Shield 2015

Jul 24

Снимка 1На 23 юли 2015 г., след успешно участие в  противоподводното учение на Военноморските сили на Румъния с международно участие Sea Shield 2015, фрегата „Смели” от състава на дивизион патрулни кораби се завърна в Пункт за базиране Варна.

През дните на море българските военни моряци, съвместно със своите американски, гръцки, португалски, румънски, турски, украински и холандски колеги, тренираха общите си действия по търсене и спасяване на море,  контрол на корабоплаването, борба с подводница и проверка на кораб.

По време на сериала по ескортиране на транспортен кораб, пренасящ особено ценен товар, фрегата „Смели” своевременно откри „противников” ракетен катер, след което беше изпратена в група с холандската фрегата „Tromp” да неутрализира целта.

При отработването на сериала по контрол на корабоплаването бординг група извърши проверка на „Смели”, а при сериала за борба с подводница нашата фрегата беше кораб за ранно откриване и оповестяване на тактическата група.

Двама офицери от нашите Военноморски сили бяха включени в състава на щаба за контрол на учението EXCON, развърнат на борда на румънската фрегата „Maria”.