Министърът на отбраната Николай Ненчев даде висока оценка на военноморското учение „Бриз 2015“

Jul 10

Снимка 1„Учението „Бриз 2015“ за пореден път доказва, че съвместно с нашите партньори и съюзници от НАТО се справяме отлично“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 10 юли, по време на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“, който се проведе в акваторията на Варненския залив. Той изказа благодарност на участващите в учението за отличната организация, добрата координация и проявения професионализъм.

В отговор на журналистически въпроси министър Ненчев заяви, че придобиването на многоцелеви кораб за българските Военноморски сили ще бъде разглеждано с особено внимание. Той изрази надежда, че до края на годината Програмата за развитие на отбранителните способности ще бъде приета от Народното събрание. „Вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят поетите ангажименти на последния Консултативен съвет по национална сигурност към президента, където ясно се споразумяхме бюджетът за следващата година да бъде 1,35% от БВП“, каза още министърът на отбраната.

На ВИП-деня на учението „Бриз 2015“ присъстваха председателят и членове на Комисията по отбрана към Народното събрание, началникът на отбраната, генерали и адмирали от министерство на отбраната. 

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ участват около 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

По време на ВИП-деня на учението „Бриз 2015“ за първи път беше изпълнена операция по спасяването на оцелели хора от принудително приводнил се самолет на море. Гостите наблюдаваха още отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, доставяне на товар на борда на кораб от вертолет и други действия от динамичния показ.

Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.