Военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци

May 19

Снимка 1Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Военноморска база – ВМС. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите си колеги.

На 19 май 2015 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс във пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци. В своето слово командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков напомни за събитията, довели до гибелта на 12 -те военноморски миньори, загинали на 05 декември 1916 година в района на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при обезвреждане на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7 – те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 година. Комодор Чубенков подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина. Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гости на събитието бяха о.р. контраадмирал Георги Мотев,  кмета на град Черноморец господин Добри Добрев, близки и роднини на загиналите. Цветя в памет на загиналите военни моряци бяха поднесени от официалните гости, военнослужещи и цивилни служители от Военноморската база и от близките на загиналите моряци.

Пред  нос Акин в град Черноморец, под звуците на корабна сирена от катер във водата бе спуснат венец и цветя  в знак на преклонение към загиналите моряци на 19 май 1943 година от торпедоносеца „Смели”.

Близките на загиналите военни моряци за пореден път благодариха на командването на базата за това, че тези достойни мъже които са загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.