ТЪРЖЕСТВЕНИ РИТУАЛИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

May 07

Снимка 1 БургасПо случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия във Варненски и Бургаски гарнизони се проведоха тържествени мероприятия с участието на представителни части на военните формирования.

От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от гарнизона и Представителния духов оркестър участваха във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Свещенослужители от Варненската и Великопреславска Света Митрополия благословиха знамената, военнослужещите, както и гражданите и гостите на града, дошли на площада.

На събитието присъстваха представители на държавната и местна власт, на институции и неправителствени организации от града и региона, ветерани и военнослужещи от резерва. Беше обявено приветствие от името на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, а областният управител на Варненска област господин Стоян Пасев поздрави с празника присъстващите военнослужещи и граждани.

След края на ритуала се проведе шествие до „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, където беше отслужена заупокойна молитва и се състоя военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника.

Военнослужещи от Пункт за базиране Варна положиха цветя и отдадоха почит на „Паметника на капитан І ранг Димитър Добрев” и „Кораб-музей “Дръзки”.  В същото време група от военно формирование 52860 от състава на Военновъздушните сили поднесе цветя на „Портал-паметника на 8-ми Приморски полк”.

Денят на храбростта и Празникаа на Българската армия беше тържествено отбелязан и в Бургас.

Още на 5 май фрегата „Горди” се предислоцира от Пункт за базиране – Бургас на Морска гара в пристанище Бургас. Тя е една трите фрегати проект „Е-71”, получени от Кралство  Белгия и е в състава на Военноморска база – ВМС от 22.08.2008 г.

Празникът започна с празнична илюминация на Морската гара, организирана от община Бургас. Той продължи с „Ден на отворени врати” и възможност за разглеждане на фрегата „Горди” от гражданите и гостите на града.

На 6 май на площад „Атанас Сиреков”, пред сградата на Общината, представители на Българската православна църква, водени от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий отслужиха тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини. Строят на представителния блок от военнослужещи от Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили бе приет от началника на Щаба на Военноморска база – ВМС капитан І ранг Георги Пенев.

Пред „Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас  се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България. След края на ритуала официалните гости посетиха  и разгледаха фрегата „Горди” на Морска гара в пристанище Бургас.