МЕРОПРИЯТИЯ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПО СЛУЧАЙ 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Apr 30

По случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони както следва:

Варненски гарнизон

06 май 2015 г.

Град Варна

От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните знамена и представителните части.

От 10.40 часа ще се проведе шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и представителната част на в.ф. 26800.

От 11.00 часа ще се проведе заупокойна молитва и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от в.ф. 26800.

От 11:45 часа командирите на военни формирования с подчинените им представителни части ще положат венци и цветя пред паметниците на войните загинали за България на територията на гр. Варна, както следва:

      – в.ф. 32140 – паметник на капитан І ранг Димитър Добрев и кораб-музей “Дръзки”;

      – в.ф. 52860 – портал-паметник на 8-ми Приморски полк.

 

Бургаски гарнизон

5 май 2015 г. 

Град Бургас

От 20.10 часа – тържествено включване на празничното осветление на фрегата  „Горди” на Морска гара – Бургас.

         От 21.30 часа – празнична илюминация на Морска гара – Бургас, организирана от община Бургас. 

06 май 2015 г.

         От 09.00 часа – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата „Горди”.

         От 09.30 до 17.00 часа – „Ден на отворени врати” и разглеждане на фрегата „Горди” от граждани и гости на града.

         От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас, от представители на Българската православна църква, начело със Сливенския Митрополит Йоаникий.

         От 12.20 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас.

         От 13.00 часа ще бъде отслужен водосвет и молебен за здраве и успехи на екипажа на фрегата „Горди” от Сливенския Митрополит Йоаникий.