Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО ще проведе съвместно учение с българските ВМС

Mar 08

Снимка 1„За първи път съм във вашата страна и съм възхитен от уменията на военните моряци, които успяха да ни преведат през вълните, за да влезем в пристанището“. Това заяви днес, 8 март, на пресконференция във Варна командирът на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ. „Тук сме, за да насърчаваме стабилността и сигурността, както и способността за интеграция и съвместна работа на съюзническите военноморски сили“, посочи той. В състава на военноморската група патрулни кораби на НАТО служат 1400 военнослужещи от САЩ, Канада, Италия, Турция, Германия и Румъния.  В Черно море те ще участват в съвместни тренировки заедно със своите колеги от военноморските сили на България, Румъния и Турция. 

„Това наше участие е планирано през 2014 г. и е част от нашите големи съвместни обучения“, поясни контраадмирал Уилямсън и посочи поредица от проведени съвместни тренировки на втората постоянна патрулна група на НАТО с кораби от военноморските сили на  Италия, Португалия, Гърция и Испания в Средиземно море.

В Черно море групата е от 4 март и ще остане 21 дни. Съвместната тренировка с екипажа на фрегатата „Дръзки“ от българските ВМС ще се проведе на 10 март. Тя ще включва упражнение по антитерористична защита на корабите на море, радиокомуникационно учение, тактическо маневриране, упражнения по приемане и предаване на товари на ход по траверзния способ, хеликоптерно учение.

„Това не е първото съвместно участие на фрегатата „Дръзки“ със сили на Алианса“, посочи командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, домакин на SNMG 2. „Фрегатата и екипажът са сертифицирани по стандартите на НАТО и това е много добра възможност българските военни моряци да работят съвместно с колегите си от НАТО“, посочи той.  По думите му, целта е във всеки един момент фрегатата „Дръзки“ да бъде готова и да изпълнява съвместни отговорности.

В отговор на журналистически  въпроси дали екипажите на SNMG 2 са се чувствали провокирани от присъствието на руски кораби и самолети в Черно море, контраадмирал Брад Уилямсън отговори, че не е имало никакви проблеми, защото са се  спазвали нормите и законите за плавателните и въздухоплавателните средства в международни води.