50 години от подвига на моряка-герой старшина I степен Димитър Атанасов Димитров

Mar 07

       Снимка 1По случай 50 години от подвига на старшина I степен Димитър Атанасов Димитров на 5 март 2015 г. на паметника му в района на рейдовия пост намиращ се в Пункт за базиране Варна се проведе тържествен ритуал за отдаване на почит към подвига му.

          На ритуала присъстваха командирът на Пункт за базиране Варна – капитан I ранг Георги Георгиев, мичман от резерва Васил Вачев и  старшина II степен Васил Ангелов – участвали заедно със старшина I степен Димитров в спасяването на кораба,  адмирал Димитър Павлов почетен председател на клуб „Първи дивизион”, представители от Военноморски музей, г-н Богомил Христов приятел на старшина I степен Димитров, заедно завършили школата за химици в Горна Оряховица, служил по онова време като химик на  СКР „Смели”, командири на корабни дивизиони, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, офицери и цивилни служители от управлението на пункта.

      Капитан I ранг Георгиев произнесе кратко слово за смисъла на изпълнения матроски дълг превърнал се в подвиг. Мичман Вачев сподели спомени за старшина I степен Димитров.

          Ритуалът завърши  с поднасяне на венци и цветя.

      На 6 март 2015 г. в с. Сушица представителна рота на Военноморските сили на Република България от офицери, старшини и матроси от военно формирование 38920 – Варна с командир капитан I ранг Ваньо Мусински участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред барелефа на героя в неговата родна къща, която е превърната в музей.

          На концерта в читалище в с. Сушица бе представен документалния филм „Моряка от зелените поля” и кратка музикално-поетична програма.

          Вечерта се проведе тържествената заря – проверка  в памет на геройски загиналите в борбата за свободата и независимостта и утвърждаване на българската държавност. Строя на представителните роти и военния оркестър от НВУ „Васил Левски” и представителната рота на ВМС бе приет от началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

          Почит към паметта на героя изразиха г-жа Мариана Бояджиева народен представител от 43 НС, началникът на ВА „Георги Раковски” контраадмирал Митко Петев, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев, капитан I ранг Ваньо Мусински, кмета на гр. Стражица и представители на общинската администрация.

          В памет на мирновременния флотски герой, спасил от гибел бойния кораб и другарите си – старшина I степен Димитър Атанасов Димитров 6 март е обявен за Ден на моряшкото другарство. Неговото име ще остане завинаги в страниците на флотската история като пример, от който българските военни моряци ще се учат на патриотизъм, всеотдайна служба на народ и родина.

          На 4 март 1965 г. преследвача на подводници, на който служи старши матрос Димитър Атанасов Димитров, се завръща във военноморската база от учебно плаване. Изстрелян куршум е попаднал в склада с боеприпаси. От погреба излиза дим. Главен старшина Васил Вачев, с-на II ст. Васил Ангелов и ст. м-с Димитров влизат и започват да вадят сандъците, за да изолират този, който дими. Митко сваля своя противогаз, защото му пречи да вижда по-добре в тъмнината. Горящият сандък е намерен и изхвърлен зад борда. Корабът и екипажът са спасени. Вечерта на същия ден ст. м-с Димитров и гл. с-на Вачев са откарани във Военноморска болница. Старши матрос Димитър Димитров е получил белодробен оток и издъхва на 6 март 1965 г. Посмъртно е удостоен със званието „Герой на социалистическия труд”, орден „Георги Димитров”, а командването на Военноморския флот му присвоява званието „Старшина I степен”.