Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов

Jan 29

След тежко боледуване, на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 – 2014) служи като командир на Сухопътните войски. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник щаб на батальон до 1992 г., когато постъпва като слушател във ВА „Г. С. Раковски”. След приключване на двугодишния курс на обучение, през 1994 г. генерал-майор Ненов е назначен на длъжност командир на мотострелкови батальон, а по-късно на длъжност командир на мотострелкови полк – длъжност, която изпълнява от 1998 г. до 2001 г.

През 2001 г. се обучава като редовен студент във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания. След като завършва програмата за международни студенти през 2002 г., генерал Ненов е назначен на длъжност началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово – длъжност, която изпълнява до 2004 г. В периода 2004 г. – 2005 г. генерал Ненов служи като командир на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора.

През 2005 г. е повишен във военно звание бригаден генерал и назначен на длъжност командир на бригада Югоизточна Европа в гр. Констанца, Румъния. По време на службата си като командир на бригада Югоизточна Европа, генерал-майор Ненов е назначен за командир на многонационална бригада – Кабул, под командването на ISAF – Афганистан, с мандата на длъжността командир на бригада Югоизточна Европа. След приключване на мандата му на командир на бригада Югоизточна Европа, генерал-майор Ненов заема последователно длъжностите помощник-началник на Щаба на Сухопътните войски по подготовката и началник на Щаба на Съвместното оперативно командване.

В периода 2008 г. – 2010 г. генерал-майор Нейко Ненов заема друга важна длъжност – началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша. След приключване на международната служба в Центъра на НАТО, генерал Ненов е назначен на длъжност първи заместник-началник на Сухопътните войски.

След последвалите трансформации във Въоръжените сили на Република България, през 2011 г. генерал-майор Ненов поема функциите на заместник-командир на Сухопътните войски, а през 2012 г. – командир на Сухопътните войски на Българската армия.

В допълнение на образованието във висши военни учебни заведения, генерал-майор Ненов придобива и магистърска степен, специалност „Право” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново през 2007 г.

Генерал-майор Ненов е офицер с изключително богат командирски опит и професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци „За вярна служба под знамената” – III и II степен, и с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”; от началника на отбраната – с хладно оръжие и др.

Освен ценен професионален опит, за своята отлична служба в Съвместни многонационални щабове, генерал-майор Нейко Ненов получава международно признание под формата на редица медали и отличия, сред които: „Златен ешелон”, връчен от министъра на отбраната на Франция, „Златен медал на Въоръжените сили на Полша”, връчен от министъра на отбраната на Полша, както и от военните ръководители на държавите Румъния, Германия, Франция, Полша и Албания.

Генeрал-майор Нейко Ненов ще бъде запомнен като един истински командир, умеещ да мотивира подчинените си с личен пример, харизма и интелект, достойни за преклонение. В негово лице висшето военно командване и Българската армия загубиха един от най-достойните и перспективни млади висши офицери, с изключително висока подготовка и завиден кариерен път, които можеха да го издигнат на още по-високи позиции с важен принос към бъдещото развитие на Въоръжените сили.

Поклон пред паметта му!

 

Поклонението пред тленните останки на генерал-майор Нейко Ненов ще се извърши  на 30 януари, петък, от 11.00 ч.  до 13.00 ч. в Централния военен клуб. Погребението ще бъде от 14.00 ч. в Православен  гробищен  парк „Св. Архангел Михаил“  в  кв. Бояна.