Във Военноморските сили откриха учебната 2015 година

Jan 12

снимка 1 ВарнаНа 12 януари 2015 година с тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване беше открита учебната 2015 година във военните формирования на Военноморските сили.

В Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС заместник-командирът на ВМС комодор Димитър Ангелов поздрави военнослужещите и им пожела успешна 2015 година.

Командирът на военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков също поздрави военнослужещите и изрази своята увереност в успешното справяне със поставените задачи през настоящата 2015 година.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в град Черноморец отслужи молебен за здраве и успехи.

В Пункт за базиране Варна строят беше приет от началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев.

Свещеници  от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха водосвет за здраве и успехи.

След приключване на мероприятията на строевия плац военните формирования проведоха показни занятия на елементи от бойната подготовка, която е динамичен процес, насочен към усъвършенстване на уменията на военните моряци за изпълнение на поставените им задачи на море и се провежда във военноморската база в рамките на учебната година.

В Пункт за базирана Бургас

В дивизион миночистачни кораби на базов миночистач „Прибой”, с командир к-н ІІІ ранг Красимир Ангелов отработиха действията при защита на кораба от радиационно заразяване.

Водолазна група от състава на Отряд плаващи средства и съоръжения към Пункт за базиране Бургас извърши оглед на подводната част на корпуса на базов миночистач „Прибой”. Съставът на групата включва ръководител, к-н лейт. Милен Атанасов, работещи водолази и осигуряващ водолаз.

Екипажът на фрегата „Горди”, с командир капитан ІІ ранг Георги Павлов, демонстрира уменията си за борба с пожар на борда на кораба.

Екипажът на фрегата „Дръзки”, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, показа подготовката на кораб при „Приемане и предаване на товари на ход”.

В Пункт за базиране Варна

В района на дивизион патрулни кораби, на борда на фрегата „Смели” беше отработено разписание за борба за живучест, като елемент на подготовката бе „запушване” на пробойна на борда на кораба от водолазна група от спасителен кораб „Протео”. 

         В района на дивизион със спомагателно назначение, се разигра  следната учебна обстановка: танкер-бункеровчик „Балчик” бе на швартови в пункта за базиране. На борда на учебно-спомагателния кораб възникна пожар. Гасенето започна аварийно спасителната група на кораба. Пожарът се разрасна. Оповестена бе противопожарната служба на пункт за базиране Варна. Силите на Пункт за базиране Варна практически отработиха реални действия по гасене на пожар на кораб, като се обърна особено внимание на съвместното управление на силите и средствата, комуникациите и логистичното осигуряване

На минен ловец „Цибър” учебната година започна с отработване на едно от основните корабни разписания – използване на подводен управляем апарат служещ за откриване и унищожаване на мини.