25 години фрегата „Смели” плава под български флаг

Dec 22

Снимка 1На 22 декември 2014 година Военноморските сили отбелязаха четвърт век от издигането на българския военноморски флаг на борда на фрегатата „Смели”. 

С военен ритуал в Пункт за базиране Варна военните моряци почетоха годишнината на първия български боен кораб, участвал в операция на НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море.

Гости на тържеството бяха контраадмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Митко Петев, капитан І ранг о.з. Михаил Йонов – председател на Клуб „Първи дивизион”, началник-щаба на военноморска база-ВМС капитан І ранг Георги Пенев, офицери от Щаба на флота, служили на фрегатата, гости и ветерани.

Със заповед на командира на фрегатата бяха наградени военнослужещи от екипажа, постиганали отлични резултати в бойната подготовка и при изпълнение на функционалните си задължения. Двама старшини от екипажа бяха повишени в следващо военно звание.

С церемония по спускане на вимпела на командира на фрегатата и тържествено изпращане беше извършено предаване на командването на кораба от капитан ІІ ранг Петко Якимов на досегашния помощник-командир капитан ІІІ ранг Иван Йорданов.