70 години Военноморска база Бургас

Dec 19

Снимка 1На 19 декември 2014 година военните моряци честваха 70-та годишнина от създаването на Военноморска база Бургас.

Празничният ден в Пункт за базиране Бургас – формированието правоприемник на „южния бастион” на военния флот на България, започна с ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.

На тържеството присъстваха заместник-командирът на ВМС комодор Димитър Ангелов, както и командирите на корабни дивизиони, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, ветерани от запаса и резерва, служили във Военноморската база.

Бележитата дата уважиха и много гости – директорите на Областната дирекция на МВР, на Дирекция „Гранична полиция”, на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Бургас, командирите на военни формирования от гарнизон Бургас и командирите на военните формирования от Карлово, Стара Загора, Пловдив, Крумово, Граф Игнатиево и Безмер. Отец Борис и отец Стилиян отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

Със заповеди на командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев и на командира на военноморска база–ВМС комодор Мален Чубенков бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати в подготовката и при изпълнение на функционалните си задължения през годината.

Празникът продължи с тържествено събрание, на което министърът на отбраната г-н Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също отличиха с награди някои от най-изявените военнослужещи и цивилни служители от базата. Награди и приветствия към военните моряци бяха отправени от висши офицери и ръководители на местната и държавна власт.

В концерта за военнослужещите и цивилните служители, за техните семейства и близки, както и за гражданите на Бургас, на сцената на Държавната опера със свои изпълнения участваха Представителният духов оркестър на ВМС и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. Военните оркестранти и изпълнителите от Ансамбъла повишиха градуса на настроението и допринесоха празничната вечер да стане едно незабравимо преживяване за всички присъстващи.

В своеобразна кулминация на тържествата по случай 70-та годишнина на Военноморска база Бургас се превърна  празничната заря, озарила небето на центъра на града.