Навършиха се 117 години от създаването на Военноморска база Варна

Nov 14

Снимка 1На 14 ноември 2014 г. в Пункт за базиране Варна – правоприемник на Военноморска база Варна, тържествено бяха вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване по случай  117-та годишнина от създаването първото флотско формирование на Черно море.

На ритуала присъства началникът на отбраната на Република България вицеадмирал Румен Николов, който е командвал военноморската база от 2006 до 2009 година. Гости на събитието бяха още командирът на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев, командирът на Военноморска база-ВМС комодор Мален Чубенков, офицери от Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

Сред официалните лица бяха вицеадмирал о.з. Петър Петров, командир на  базата от 1992 до 1994 г. и капитан първи ранг о.з. Тодор Йотов, командвал  пункта от 2012 до 2014 г.

По случай годишнината и празника на формированието военнослужещи и цивилни служители получиха награди от началника на отбраната, командира на Военноморските сили, командира  на Военноморска база-ВМС  и командира на Пункт за базиране Варна. Беше обявена заповед на министъра на отбраната за повишаване в следващо офицерско звание на капитан първи ранг Галин Манев.

На финала на официалната част от празника личният състав от формированията от Военноморска база-ВМС, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, преминаха в тържествен марш, водени от командира на пункта капитан първи ранг Георги Георгиев.