Приключи първия етап от участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”

Oct 17

Снимка 1Приключи първия етап от участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”.

По време на първият патрул екипажът на фрегата „Верни” изпълни поставените задачите по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност в Средиземно море. На 12 октомври 2014 година корабът влезе във военноморска база Суда, на о. Крит, Гърция за допълване запасите и участие в  обучение за повишаване на квалификацията на част от екипажа.

За времето от 13 до 17 октомври 2014 година основният команден състав и групата за проверка на кораби, преминаха през специализиран модул в Центъра на НАТО по морски възпиращи операции. Това повиши, подготовката на личния състав от кораба за участието в операцията на НАТО „Active Endeavor”.

 В тренировъчния център на НАТО офицерите бяха запознати с анализи и поуки от военноморски операции по контрол на корабоплаването в последните години;  информация за предизвикателствата на море в района, в който кораба ще патрулира и информация за провежданите операции за борба с пиратството на море и техники за провеждане на преговори с кораб-нарушител. Групата за проверка на кораби на фрегата „Верни” се обучава в техниките и процедурите на НАТО, свързани с проверка на кораб-нарушител, неговия товар, обезвреждане и претърсване на членове на екипажа на кораб-нарушител.

На 17 октомври 2014 г. командирът на Международния тренировъчен център, комодор Йоанис Павлополос, връчи сертификати на успешно преминалите обучението.

Предстои изпълнение на планираните мероприятия.

На 7 октомври 2014 г., от пункт за базиране Бургас на военноморска база – ВМС, фрегатата „Верни” от състава на дивизион патрулни кораби отплава за второто участие в операцията на НАТО в Средиземно море ACTIVE ENDEAVOUR”. Командир на кораба и на 130 членният екипаж е капитан ІІ ранг Павлин Петков.