Военноморските сили България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще проведат учение в Черно море

Sep 17

Военноморските сили на Република България, Република Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) ще проведат, на 17 и 18 септември, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Република Румъния. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От българска страна участва фрегата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участват 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) – канадски военен кораб „Торонто” (HMCS Toronto) и испански военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón).

В плана на учението са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.

Двата кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще направят рутинна неофициална визита в пристанище Варна от 19 до 22 септември 2014 година.