Военноморските сили почетоха паметта на загиналите в Тутраканската епопея

Sep 08

Снимка 1На 7 септември 2014 г. почетен караул и група венценосци от формирования на Военноморските сили участваха във военен ритуал по случай 98-та годишнина от Тутраканската епопея.

Да почетат паметта на загиналите в боевете за Тутракан през Първата световна война, чиито кости са погребани в мемориалния комплекс „Военна гробница 1916 г.” край с. Шуменци, бяха дошли представители на държавната и местна власт, много ветерани, ученици, граждани и гости на околните населени места.

Рапортът на началника на почетния караул беше приет от капитан първи ранг Камен Кукуров, който се поклони пред знамената и поздрави по случай  празника строените матроси, ученици и членове на родолюбиви организации.

До матросите от почетния караул със своите знамена застанаха ученици от Мемориалната чета „Таньо войвода”, както и членове на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”, облечени в реплики на униформи и с оръжие от времето на събитията, които бяха чествани.

На паметника, под надписа „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното Отечество!”, бяха положени венци и цветя в знак на признателност от присъстващите ръководители на институции, правителствени и неправителствени организации, учебни заведения, родолюбиви сдружения и съюзи, ветерани и граждани.