Военните моряци участваха в тържествата по случай Деня на Съединението във Варна

Sep 07

Снимка 1Тържествените прояви по случай 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия,  във Варна започнаха от площад „Независимост”.

Да почетат паметта на строителите на съвременна България и на всички, които са защитавали Родината, бяха дошли представители на държавната и местна власт, на много институции, неправителствени организации, граждани и гости на Варна. Сред официалните гости бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирите на военни формирования от гарнизон Варна, офицери от Щаба на Военноморските сили.

В 10.30 ч. беше дадено начало на поклонението пред паметната плоча на Княз Александър Батемберг на сградата на Държавния архив.

Заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Ангелов прие строя на почетния караул, след което бяха поднесени венци и цветя. На площада, в изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС, прозвуча „Шуми Марица” – маршът, с който българските войници са тръгвали в защита на Отечеството.

Общоградското шествие по централните улици на града беше поведено от Представителния оркестър и почетния караул.

Пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885година” беше отслужена заупокойна молитва. Венци и цветя на признателност бяха положени от името на Щаба на отбраната, Областна администрация Варна, Община Варна, Военноморските сили, дипломатически представителства, Варненската и Великопреславска митрополия, много институции, организации, ветерани и граждани.

Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул и оркестъра в тържествен марш пред паметника.