ЧЕСТВАТ 25 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕ НА ВОЕННОМОРСКИЯ ФЛАГ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА КОРВЕТА „БОДРИ”

Aug 29

Снимка 1На 29 август 2014 г. с тържествен ритуал в Пункт за базиране Бургас беше отбелязана 25-та годишнина от вдигане на военноморския флаг на Република България на патрулна корвета „Бодри”. Бойният кораб с командир капитан трети ранг Борислав Великов е от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби на военноморска база-ВМС, дислоциран в Пункт за базиране Варна.

На тържествената церемония присъстваха командирът на военноморска база-ВМС комодор Мален Чубенков и командирът на Първи дивизион патрулни кораби капитан първи ранг Ваньо Мусински.

Гости на тържеството бяха бившите командири на „Бодри” капитан първи ранг Георги Георгиев, който сега командва Дивизион кораби със спомагателно назначение, капитан трети ранг Владислав Караденчев, капитан-лейтенант о.р. Боньо Щрегарски, бившият механик на корветата капитан трети ранг о.р. Христо Атанасов, офицери, старшини и матроси, служили на „Бодри”.

Всички те получиха юбилеен знак за годишнината, а членовете на екипажа бяха удостоени с възпоменателни грамоти.

 

Малкият противолодъчен кораб е заложен на стапел на 21 април 1984 г. в Ярославския специален корабостроителен завод в СССР и е спуснат на вода на 17 юли 1985 г. Приведен е по вътрешни водни пътища до Азовско, а от там в Черно море. На 15 февруари 1986 г. е включен в състава на Черноморския флот на СССР.

През 1992 г. е продаден на България. Това е втората корвета от този проект, след закупената  през 1989 г. корвета „Решителни”.

На 25 август 1989 г. на кораба е вдигнат военноморския флаг на Република България, като първи негов командир е старши лейтенант Сергей Лазаров. Със заповед на министъра на отбраната на 15 януари 1993 г. на кораба е присвоено името „Бодри”.

Основното предназначение на кораба е изпълнение на патрулни задачи и борба с подводен противник, осигуряване на противовъздушно, противоподводно и противокорабно охранение на десантни отряди и конвои.

На 26 и 27 ноември 1991 г. „Бодри”, заедно с фрегата „Смели” и корвета „Решителни”, участва в първото българо-американско учение с ракетния крайцер „Йорктаун”. През 1998 г. „Бодри” представя България  в ученията „Сий бриз 98” в Украйна и „Черноморско сътрудничество” в Турция.  През същата година корабът напуска пределите на Черно море и участва в международното учение „Йолкос” в Гърция. По време  военноморското учение „Галатея 2008” екипажът на „Бодри” първи в българските ВМС приема на въоръжение и изпитва в реални условия нов преносим зенитно-ракетен комплекс.