Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасна морска мина

Aug 11

На 9 август 2014 г. Калин Радев, капитан на водолазен кораб „Номад”, уведомява по телефон 112, че в района на Паша дере, на 4 мили от брега, на 6 мили от нос Галата и на 21 метра дълбочина е открит подводен обект, много наподобяващ морска мина.

На 11 август 2014 г. след получено искане от областния управител на област Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини, дислоцирана в Пункт за базиране Варна, заминава за мястото.

Координатор на операцията по взривяването е капитан I ранг Георги Георгиев, ръководител на взривната работа е капитан-лейтенант Илия Стойчев, водолаз взривник – офицерски кандидат Трифон Иванов, водолаз за разузнаване и класифициране – главен старшина Димитър Македонски и медицинско осигуряване – главен старшина Юри Пискулийски.

След огледа на открития подводен обект, той е класифициран като опасен боеприпас – морска котвена мина, немски образец „Е” – галваноударна и ударно-електрическа.      В 12.00 часа е извършено унищожаването й при пълно спазване на мерките за безопасност, като след извършения  повторен оглед за останки от мината е констатирано, че не са нанесени екологични щети в района на взрива.