ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ МОРЯЦИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЕННОМОРСКОТО УЧЕНИЕ „БРИЗ 2014“

Jul 11

Снимка 8Днес, 11 юли, се проведе Деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, което се провежда в западната част на Черно море.

Министърът на отбраната г-н Ангел Найденов и официалните гости бяха посрещнати на Пристанище Бургас от командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.

 След официалната церемония гостите и представителите на медиите се качиха на борда на фрегата „Верни“, откъдето наблюдаваха епизоди по ликвидиране на последиците от терористичен акт, отразяване на атаките на самолети Су-25, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, доставка на товар на борда на кораб от вертолет “Пантер”, отразяване на асиметрични заплахи, унищожаване на морска мина и стоварване на хора и техника на необорудван бряг.

„Всичко, което видях, ми дава основание да дам една много висока оценка и на действията на екипажите, и на начина, по който се отработват отделните епизоди в рамките на учението „Бриз“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Днес се убедихме в готовността и възможностите на Военноморските сили и това ни дава увереност, че активността на нашите ВМС е на ниво“, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той подчерта, че нивото на подготовка на корабите е добро, но е необходимо във връзка с енергийните проекти, които се реализират в Черно море, да бъдат увеличени капацитетът и готовността за осигуряването им. „Най-оптималният вариант за българските Военноморски сили е тип многофункционален патрулен кораб, който да реши проблемите в следващите не по-малко от 20-25 години”, каза вицеадмирал Николов.