ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2014”

Jul 04

Снимка 1От 4 до 13 юли 2014 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2014” ще вземат участие ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетния катер „MIZRAK”, патрулния катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистача „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианския минен ловец „RIMINI”, турския минен ловец  „AKÇAY” и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.

Осемнадесетият “Бриз” през 2014 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2014” се  включват Българския Червен Кръст, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално  оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира Щаба на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните – участнички в учението; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действията при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев – командира на ВМС. Оперативния щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на военноморската база.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света.

По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.    

По време на  учението БРИЗ 2014 се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения БРИЗ.

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.

За предприемане на мерки срещу разрастване на несигурността в целия регион Съветът за сигурност на ООН приема резолюция даваща мандат за операция за Морска сигурност в отговор на криза БДИТЕЛЕН МОРЯК Операцията се провежда по мисия Трета (в мирно време) в национален формат, самостоятелна морска с привличане на чуждестранни партньорски сили и средства (съгл. т.292 от Доктрина на ВС).

Фактическите действия по време на националното военноморско учение “Бриз 2014”, се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване на морско командване с оперативен щаб, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:

 На 5 юли /събота/ 2014 г.

– от 14.00 ч. – до 17.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Бургас.

На 6 юли /неделя/ 2014 г.

– от 08.00 ч. до 15.30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в зала „Никола Станчев” в комплекс „Меден рудник”, плуване в открития басейн в Морска градина, теглене на въже на пристанище Бургас.

На 7 юли /понеделник/ 2014 г.

– командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на Бургаска област от 10.50 ч. до 11.20 ч. и с кмета на град Бургас от 11.30 ч. до 12.00 ч.

На 11 юли /петък/ 2014 г. от 08.30 до 12.20 часа, от борда на фрегата „Верни”, ВИП гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море:

– Ликвидиране на последици от терористичен акт в пристанище (борба с пожар и нефтен разлив);

– Спасяване на голям брой бедстващи хора на море;

– Спасяване на човек от водата с вертолет;

– Отразяване атаки на въздушен противник;

– Атака на подводница с използване на противоподводни бомби;

– Доставяне на товар на борда на кораб от вертолет;

– Демонстративно учение по борба за живучест на кораба;

– Отразяване на асиметрични атаки на море;

– Унищожаване на плаваща мина;

– Стоварване на хора и техника на необорудван бряг.