ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА СМЯНАТА НА КОМАНДИРА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Jun 27

Снимка 1На 27 юни 2014 г. в Щаба на Военноморските сили се състоя ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморските сили”.

На тържественото събитие присъстваха областният управител на Варна г-н Иван Великов, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, районни кметове, представители на държавни и общински структури, адмирали и офицери от запаса, командири на военни формирования от гарнизона, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.

След обявяването на президентските укази за назначаването на вицеадмирал Румен Николов за началник на отбраната и на контраадмирал Димитър Денев за командир на ВМС, заместник-министърът на отбраната г-н Иван Иванов с кратко слово очерта сложните задачи, които стоят за изпълнение пред тях в най-близко бъдеще. Пожелавайки им успешна реализация на новите длъжности, той подчерта важността на протичащият в момента преглед на структурите на Въоръжените сили и тяхната висока отговорност за създаването и реализирането на един нов план за развитие, обхващащ хоризонта до 2020 година.

Вицеадмирал Румен Николов започна своето слово с думите, че правейки оценка на 37-те си години служба като курсант и офицер във флота, освен спомените за безбрежната морска шир, солта, вятъра и бурите по време на тежките плавания, мисълта му неминуемо го води до един генерален извод – флотският екипаж и човекът до теб, на когото винаги можеш да разчиташ, са факторите, които позволяват на всеки от нас да бъде уверен в силите си и да се развива.

Вицеадмирал Николов увери присъстващите, че Военноморските сили правят и ще продължат да правят всичко необходимо, за да бъдат винаги на разположение и в помощ на населението от черноморските общини. От своя страна той ще положи всички свои сили и умения да преведе през препятствията, да съхрани боеспособността и да усъвършенства възможностите на своеобразния „екипаж” на Българската армия, на чийто команден мостик има огромната чест и върховен дълг да бъде назначен.

Новият командир на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев беше пределно ясен и делови в своето изказване. Като отправи благодарността си към ръководството на Министерството на отбраната за оказаното му доверие, той подчерта важността на командната и управленска дейност, която всеки един командир осъществява, за да бъде определен като успешен или не.

Контраадмирал Денев каза, че военните моряци ще продължат без прекъсване и забавяне да изпълняват планираните за годината задачи, визирайки най-вече предстоящото съвсем скоро национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014”, както и участието на наши кораби в постоянните групи на НАТО в Средиземно море.

След края на церемонията беше обявена заповед за награждаване на военнослужещи от Военноморските сили, участвали в евакуацията на хора и при ликвидиране на последствията от природното бедствие, сполетяло Варна и региона.

От името на министъра на отбраната заместник–министър Иван Иванов награди с наградни знаци и грамоти тринадесет военнослужещи.

С награден знак „За отлична служба” ІІ степен беше отличен капитан-лейтенант Георги Димитров от военно формирование 32300–Варна.

Наградни знаци „За военна доблест” ІІІ степен получиха мичман Илия Шабарков от военно формирование 22580–Варна, сержант Пламен Христов от военно формирование 26800–Варна, старши матрос Стоян Николов от военно формирование 28580–Варна и матрос Станимир Добрев от военно формирование 28580–Варна.

За проявения висок професионализъм и себеотрицание други девет военнослужещи бяха отличени с грамоти – мичман Георги Сергов от военно формирование 22580-Варна, старшина първа степен Антон Сарафов от военно формирование 22580-Варна, старши матрос Венко Михайлов от военно формирование 34410-Варна, матрос Галин Донев от военно формирование 26800-Варна, матрос Красимир Караангелов от военно формирование 38920-Варна, матрос Пламен Иванов от военно формирование 54970-Варна и матрос Пламен Маринов от военно формирование 34410-Варна.