Военноморските сили отбелязаха тържествено 6-ти май

May 06

Снимка 1 ВарнаВоенноморските сили отбелязаха с тържествени мероприятия и военни ритуали Деня на храбростта и празника на Българската армия.

На 6 май от 10:00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна се проведе военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. В ритуала участваха представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър.

Ритуалът се командваше от капитан първи ранг Тенчо Стоев – командир на военно формирование 26800. Началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев прие строя на представителните блокове.

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови бойните знамена и военнослужещите. 

В Бургас празникът започна в 11.30 часа пред интерхотел „България” с военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. В ритуала участваха представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Бургаски гарнизон.

Ритуалът се командваше от капитан трети ранг Димитър Стоянов  – командир на военно формирование 34590. Командирът на Пункт за базиране Бургас капитан първи ранг Дарин Попов прие строя на представителните блокове.

Негово високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаники благослови бойните знамена и военнослужещите.  

Тържественото отбелязване на празника на Българската армия приключи с полагането на венци на признателност и поклон пред паметта на загиналите воини пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.