Президентът и върховен клавнокомандващ на Въоръжените сили на Република България и министърът на отбраната наблюдаваха „Парад на ветрилата“ – събитие от международната регата „Тол Шипс“

May 03

Снимка 1Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов бяха посрещнат днес, 3 май,  с почетен караул от Военноморските сили в Пункт за базиране  – Варна.

От борда на учебно-спомагателния кораб “Капитан І ранг Димитър  Добрев” те наблюдаваха „Парад на ветрилата“. Събитието е част от международната регата “Тол Шипс”, която се провежда в акваторията на Черно море. В нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Събитието е под патронажа на г-н Росен Плевнелиев.

От българска страна организатор на регатата “Тол Шипс”  е община Варна, а  Военноморските сили са съорганизатори.

Осем курсанти от Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” ще бъдат част от екипажа на  ветрохода “Роял Хелена”, който е сред участниците в „Тол Шипс“ тази година. Курсантите са избрани след две програми за обучение по общокорабна подготовка, проведени на ветрохода, и ще атакуват първото място в клас А, където се състезават най-големите кораби. Другия  участник от българска страна е учебна баркетина “Калиакра”, която преди дни отбеляза 30 години от спускане на вода и вдигане на българския флаг

След като наблюдава „Парад на ветрилата“, пред представители на медиите министър Ангел Найденов съобщи, че правителството вече е взело решение и тече процедура за избор на изпълнител за ремонта, от който се нуждае спешно сградата на Военноморския клуб в града.

***

Първият тур на “Тол Шипс” е осъществен през 1956г. между пристанищата Лисабон, Португалия и Торбей, Великобритания. Оттогава регатата се провежда традиционно всяка година, като в нея участват ветроходи от цяла Европа и от други близки континенти. Основна цел на организаторите е обучението на младежи в управлението на морски съдове под ветрила. Затова условието за участие в регатата е екипажите на корабите да са съставени наполовина от млади хора между 15 и 25 години.

Тази година, за пръв път регата Tall Ships ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Сочи и Новоросийск, и румънското пристанище Констанца. В състезанието могат да участват ветроходни съдове с дължина между перпендикулярите от 30 фута нагоре и с екипаж на възраст от 16 до 75 години.